Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Neliela priekšvēsture

Viss sākās ar to, ka Linda ieradusies no Penkules, mūsu vējainajā lielpilsētā, 2 x gadā organizēja “Lielo drēbju dienu”, kur aicināja visus tīrīt skapjus un nest savas drēbes, lai ar tām mainītos. Pēc katras maiņas palika ievērojams daudzums ar mantām, kas bija jānes uz Otro Elpu.

Tad 2018.gadā biedrība devās uz apmācībām uz Berlīnes organizāciju “Error and Trial” un tur nejauši pamanīja, ka organizācijas birojā darbojas neliels telpas stūris, kas 2 x nedēļā čum un budž ar ļaudīm, kas kaut ko nes un kaut ko ņem - a Swap Shop (Maiņu bode). Šī ideja mūsu meitenēm Paulai, Asnātei un Laurai likās tik ģeniāla, ka atbraucot mājās, viņas ķērās pie mūsu pieputējušā, velodetaļām piebāztā pagraba tīrīšanas, krāsošanas, plauktu un letes ierīkošanas.

2019. gada 31. augustā mēs svinējām (Pār)maiņas punkta atklāšanu Liepājas Juliannas pagalmā. Pasākumā   bija gan radošajās darbnīcas, gan  modes skate, un cilvēi atnesa, ko varēja un ņēma, ko vajag un, kas viņiem patika.  Tā arī radās mūsu jaunais apakšprojekts un tā pastāvēšanas moto. Izveidojām dežūru grafiku, kurā brīvprātīgie rakstījās 1-2 mēnešus uz priekšu un varējām nodrošināt darbību 3 dienas nedēļā. 

2020. gadā svinējām 1 gada jubileju ar modes slamu, kuru mums palīdzēja organizēt Brīvbode. Mums pievienojās Eiropas brīvprātīgie, kas arī laiku pa laikam dežūrēja, kad nebija vietējo brīvprātīgo.

2021. gads mūs piespieda lielākoties būt aiz slēgtām durvīm. Mūsu Juliannas pagalma pagrabiņā aizvien retāk iespīdēja saule un gaiss savilkās smacīgs. Tas ievilkās arī drēbēs un apavos. Brīvprātīgo dežūru grafiks jau labu laiku nepildījās. Nebija arī finansējuma, nedz arī iekšējā dzinuļa. Novembrī mēs atbrīvojām pagrabiņu no mantām un uznesām tās 2. stāvā, ko saucam par ofisu (virs Kursas Putniem). 2022. gads mums pagāja diezgan kūtri un sapratām, ka esam (Pār)maiņas punktu aizvākuši no ļaužu acīm un padarījuši pavisam nemanāmu. Tajā pat laikā bijām aizņēmuši ar mantām veselu telpu. Mierinājām sevi, ka tas viss ir mūsu priekam. Pa retam ko nesām, kaut ko ņēmām. Pa retam izskanēja jautājums, vai to vispār vajag? Vienmēr bija kāds, kas iedrošināja, dot vēl vienu iespēju. Iedrošināja arī Glorija un Alise, kas uzņēmās virzīt (Pār)maiņas punkta atdzīvināšanu Eiropas Solidaritātes korpusa finansētajam Solidaritātes projektam.