Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Projekts “Ārā no skapja”

2023.gadā esam saņēmuši Liepājas pilsētas domes NVO konkursa un Eiropas Solidaritātes korpusa finansējumu projekta “Ārā no skapja” realizēšanai 12 mēnešu garumā.

 No vienas puses projekta vīzija  ir pilsētā atpazīstams brīvprātīgā darba un pilsoniskās iniciatīvas zīmols, kurš ar savu darbību un stilu apliecina, ka ne viss ir pērkams par naudu, bet gan ka ar lietām var mainīties, piešķirt tām jaunu vērtību vienlaicīgi arī stiprinot vietējās kopienas, kurās cilvēki vien otru atbalsta gan materiāli, gan morāli. Tajā pat laikā, ar Eiropas Solidaritātes korpusa atbalstu mēs cenšamies aptvert ne tikai Liepājas pilsētu, bet arī Kurzemes reģionu, dodoties izbraukumos uz dažādu pilsētu un pagastu pasākumiem ar savu stendu un veicinot iedzīvotāju iesaisti mantu maiņā, kā arī otrreizējās pārstrādes darbnīcās.

 

Ar projekta palīdzību gribam risināt tādas probēlams kā:

 

  1. Mainīt liepājnieku iepirkšanās paradumus. Piedāvājot iegūt līdzvērtīgas mantas par nelielu ziedojumu (sākot ar 1 eur). Tas arī PP atšķirs no OE, jo te vienlaicīgi var nākt un ņemt bez lieliem izdevumiem. Mantas nevar būt pieejamas pilnībā bez maksas, jo šādas telpas uzturēšana kārtībā, piešķirot tai pievilcīgu, labi sakārtotu skatu prasa ieguldījumus un ziedojot simbolisku summu, cilvēki arī vairāk novērtēs to, ko tajā atrod. 
  2. Jauniešu vēlme vienmēr būt stilīgiem un no vecākiem pieprasīt lielas naudas summas, kas ne vienmēr ir pa kabatai
  3. Tekstilrūniecība ir viena no piesārņojošākajām rūpniecības nozarēm pasaulē. Eiropa katru gadu izgāž 37 miljonus nevajadzīgu plastmasas apģērbu, kas ir pārāk netīri vai bojāti, lai tos varētu izmantot atkārtoti, tādējādi radot nopietnas veselības un vides problēmas neaizsargātām kopienām jaunattīstības valstīs.Vairāk nekā divas trešdaļas (69 %) tekstilizstrādājumu pašlaik tiek ražoti no plastmasas, piemēram, neilona un poliestera, kas gandrīz nekad netiek pārstrādāti. Līdz ar to, lai arī Liepājā vairākās vietās ir izveidoti tekstila konteineri, visdrīzāk, ka liela daļā no tajās izmesto tekstila atkritumiem, nonāk kādas citas valsts izgāztuvē dabā vai tiek dedzināti. (Pār)maiņas punkts atšķirībā no tādām iniciatīvām kā Otrā Elpa, Sarkanais Krusts, Patvērums droša māja u.c.,  vēlas nodrošināt iedzīvotāju izglītību par vides ilgtspējību. Līdzās punkta darbībai, tā aktīvisti vēlas īstenot dažādas darbnīcas, kurās apmeklētājiem rādīt kā no viena apģērba pagatavot citu, salabot to. Sākot ar elementāru zeķu lāpīšanu, beidzot ar rāvējslēdzēja maiņu, paklājiņu tamborēšanu vai aušanu uz stellēm. Tāpat arī gribam organizēt filmu vakarus ar diskusijām par modes ilgtspēju, par lielo modes namu upuriem utml. 
  4. Veicināt (Pār)maiņas punkta redzamību izveidojot Pop-up pārmaiņas punktu, kas 3 mēnešus darbotos pilsētas centrā, kādā no galvenajām iepikršanās ielām un tādējādi piesaistīs liepājnieku uzmanību. Jo īpaši būtiska nozīme šāda veida pārmaiņas punktam būs laika periodā pirms Ziemassvētkiem, kad visi kā traki dodas iepirkties un uztraucas par to, ka dāvanām jātērē nauda, tajā pat laikā iegādājoties lietas, kas otram nemaz nav vajadzīgas. Tāpēc (Pār)maiņas punkts darbosies kā atvērta telpa, kurā notiks dažādas otrreizējās pārstrādes darbnīcas piesaistot speciālistus, kas prot parādīt kā pagatavot 

 

Projektu īsteno Radi Vidi Pats biedri un jaunieši, kas ikdienā darbojas dažādās Liepājas NVO aktivitātēs, kā arī (Pār)maiņas punkta brīvprātīgie.  Esam apkopojuši dažas atziņas par līdzšinējo darbību projektā:

 

“ (Pār)maiņas punkts ļauj variēt savu stilu, kas nav atkarīgs no ātrās modes uzspiestā sezonālā stila un krāsām. Tajā var atrast apģērbu un priekšmetus un atpazīt tos, jo zināt, ka to iepriekšējos īpašniekus, un ir prieks redzēt, ka lietas turpina tikt izmantotas, nevis izmestas izgāztuvē. Mums tas nozīmē solidaritāti un kopienas izpausmi.”

(Glorija, projekta dalībniece un iniciatore)


 

“Man liekas ļoti interesanti, ka vasarā varējām braukāt uz dažādām vietām un katrā vietā pieredze bija citāda. Sākot ar to, ka Pāvilostā cilvēku tikpat kā nebija, un beidzot ar to, ka Kuldīgā bija ļoti atsaucīga sabiedrība, kam bija liela interese dalīties idejās par to, kas ir demokrātija un arī cilvēki nāca uz punktu un nesa un ņēma mantas. Bet Aizputē mums vislabāk veicās ar radošajām darbnīcām – jaunieši piedalījās un nāca vēl un vēl.”

(Alise, projekta dalībniece)


 

“(Pār)maiņas punktā  ikviens ir gaidīts un ikvienam vēlas palīdzēt, bet redzu arī, ka mantu kaudze krājas un nav vietas, kur tās likt, telpa ir par mazu. Tas arī apliecina ka reāli mums visiem kopā kā sabiedrībai ir pārāk daudz mantu un mēs tās neizmantojam.” (Kaspars, (Pār)maiņas punkta brīvprātīgais)

 

“Projekts “Ārā no skapja” tas ir ne tikai par apgērbu un lietām, tas ir par cilvēkiem, par kopā būšanu, par pozitīvām emocijām, kopīgiem piedzīvojumiem.”

(Dana, šuvēja, radošo darbnīcu un modes slama vadītāja)

 

Ja arī Tu gribi iesaistīties (Pār)maiņas punkta darbībā un kļūt par brīvprātīgo, sazinies ar Alisi  - 27813395