Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Mēs spējam vairāk kā domājam

Projekta ietvaros mums, 5 latviešu jauniešiem, ir iespēja iepazīt sevi labāk - izprast un atpazīt savas vājās vietas, stāties pretī bailēm, tajā pat laikā iepazīstot jaunas šķautnes. Šeit piedalās jaunieši no 5 dažādām valstīm - Portugāle, Itālija, Čehija, Slovākija un Latvija. Dzīvojam visi vienā mājā - puiši vienā lielā istabā, meitenes otrā. Mācamies saskari ar citiem cilvēkiem, un lielāko dienas daļu pavadām visi kopā aktivitātēs. Īpaši izaicinoši tas ir tādēļ, ka projekts norit brīdī, kad pasauli jau gadu pārņēmusi pandēmija. Šeit visi esam vienā laivā - vairāk kā gadu katram komunikācija ar ģimeni vai draugiem bijusi ierobežota, socializēšanās prasmes visi apgūstam no jauna. Projekta norise ir burvīgā Horvātijas ciematiņā Veliki Žitnik, kas ir kalnu ieskauts. Lai gan atrodoties šeit nav sajūta, ka mēs būtu 500 m virs jūras līmeņa, vien stundas pastaigas attālumā varam nonākt elpu aizraujošās virsotnēs. Ik dienas ir aktivitātes, kas ļauj mums iepazīt apkārtējos un sevi - katra diena ir kā neaizmirstams piedzīvojums, un ikdienas kāds stājas pretī personīgajiem izaicinājumiem. Šeit mēs visi mācāmies par mentālo un fizisko veselību, attiecīgi aktivitātes ir pakārtotas šīm tēmām.

 

Mūsu domas par šo pieredzi?

Rodrigo Gruntmanis: "Ja kādam ir vēlme mainīt sevi kā personību par 180 grādiem, paplašināt redzesloku vai atrast sevi, tad šādi projekti ir īstā vieta. Tie sniedz pieredzi, iedvesmo, un veicina izpratni par dažādām situācijām. Tas, savukārt, dod spēku kļūt par vēl labāku cilvēku.

 Kristiāna Bumbiere: "Šī projekta ietvaros esmu pārvarējusi bailes un kliedējusi bažas. Īpaši izaicinoša man bija klinšu kāpšanas aktivitāte - bailes no augstuma un nedrošība, taču gribasspēks to pārvarēt ņēma virsroku. Kad sasniegts jau pusceļš, attapos, cik daudz es patiesībā spēju. Mana atziņa? Grūtākais ir sākt. Bet atliek pamēģināt vien pirmos divus soļus. Kad tas izdarīts, pārējais aiziet organiski un plūstoši. Un tā ir katrā dzīves jomā!"

 Laura Brenča: Šī projekta ietvaros iemācījos daudz ko jaunu par sevi un man nozīmīgām vērtībām. Ik pa momentam bija tiešām jārod gribasspēks pārvarēt savus limitus - gan mentāli, gan arī fiziski. Bija sarežģīti atzīt savas grūtības un akceptēt sevī arī aspektus, kurus iepriekš nebiju manījusi, bet apkārtējo cilvēku radītās drošās un jaukās atmosfēras dēļ, kā arī burvīgās Horvātijas skaistuma ietekmē biju spējīga rast prieku un patiesu mieru, kuru nebiju jutusi ļoti ilgi. Esmu ārkārtīgi pateicīga par to, ka man bija iespēja šī projekta ietvaros iegūt tik patīkamus iespaidus, jaunus kontaktus un neaizmirstamas atmiņas.

 Lelde Bērziņa: Šis projekts man iemācīja būt patstāvīgākai un nebaidīties no spontāniem ceļojumiem. Mēs devāmies kopā uz Horvātiju, viens otru nepazīstot, bet jau pēc divām dienām sajūta bija tāda, it kā pazīstam viens otru jau vairākus gadus."

 Laura Vavilova: “Katrs Erasmus projekts, kurā esmu piedalījusies ir bijis citādāks. Katru reizi tā ir iespēja pierādīt sev, ka spēju tikt galā dažnedāžādākajās situācijās. Arī šī jauniešu apamaiņa ir citādāka, kā iepriekšējās. Viena no izaicinošākajām aktivitātēm priekš manis bija rāpšanās klinšu sienā, kur nācās pārvarēt savas bailes un sevi, lai sasniegtu klints augšu. Katra diena , kas pavadīta Horvātijā ir piedzīvojums, tāpēc man kā latviešu komandas līderei ir liels prieks par saviem dalībniekiem. Apbrīnoju viņu drosmi pārvarēt savas bailes, ļauties izaicinājumam, redzēt kā viņu personības šīs nedēļās laikā ir augušas un tai pat laikā pašai augt kopā ar viņiem.”

Rakstu veidoja Kristiāna Bumbiere kopā ar Lauru Vavilovu, Rodrigo Gruntmani, Leldi Bērziņu un  Lauru Brenču. 

Bildes no Kristiānas Bumbieres personīgā arhīva 

Raksts atspoguļo tikai autora viedokli. 
Jauniešu apmaiņu "I Care" finansē ES programma Erasmus+.