Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Kur slēpjas maģija?

Jaunatnes darbiniekiem un citiem, kas strādā ar jauniešiem (pedagogiem, sociālajiem darbiniekiem, mentoriem u.c.) ir iespēja bez maksas doties izglītības projektos, pateicoties programmas “Erasmus Plus” finansējumam. Tā ir lieliska iespēja uzzināt vairāk par jaunām metodēm, instrumentiem, satikt kolēģus no citām valstīm dalīties un gūt jaunu pieredzi. Plašāk tās pazīstamas kā apmācības, lai arī zem oficiālā nosaukuma - jaunatnes darbinieku mobilitātes slēpjas arī studiju vizītes, darba ēnošanas, partneru tīklošanās, semināri u.c. Šie pasākumi ir vērtīga pieredze, tādēļ es mudinu arī citus kolēģus izmantot šo iespēju.

 

Ik pa laikam arī pati saprotu, ka ir laiks bagātināt savu pieredzi šāda veida pasākumos. Un ieraugot apmācības ar nosaukumu “Magic in the projects” jeb “Maģija projektos”, sapratu, kas šis domāts man - projektu vadītājai, kas sāk aktīvāk darboties apmācību vadīšanas lauciņā. Vēl pie tam - apmācības notiek tepat Latvijā, kas saskan ar manu apņemšanos samazināt savu lidojumu skaitu. “Magic in the project” ir Baltijas Reģionāla fonda lolots projekts, kura mērķis bija pētīt atbildes uz šiem jautājumiem:
- kā izveidot jēgpilnu programmu un kādas aktivitātes iekļaut?

- kā strādāt ar grupām, to dinamiku un katra dalībnieka spēcīgajām un vājajām īpašībām?

- kā izvēlēties projekta norises vietu un radītu atbalstošu mācīšanās vidi?

- kā vadīt un atbalstīt dalībniekus viņu mācīšanās procesā?

- kā izveidot grupu, kurā dalībnieki kļūst par satura veidotājiem?

- kā radīt īpašus mirkļus, tos sagatavot, pievēršot uzmanību detaļām, kas varētu aizsākt lielas pārmaiņas?

- kā izveidot projekta vadības komandu un kāda ir partnerības loma?

 

 

Atskatoties uz nedēļu, kas pavadīta starp 10 dažādu valstu pārstāvjiem, piedzīvojot patiešām mazus brīnumiņus, atklāsmes, iedvesmojoties no citu kolēģu paveiktā vai vēl sapņotā, es nevaru teikt, ka man ir konkrētas atbildes uz augstāk minētajiem jautājumiem, bet pavisam noteikti esmu guvusi labāku izpratni par šīm tēmām. Internetā ir milzīgs daudzums mācību materiālu par šo tēmu, tomēr darbs ar cilvēkiem, it sevišķi jauniem cilvēkiem, vēl jo vairāk jauniem cilvēkiem, kam nepieciešams lielāks atbalsts kā pārējiem vienaudžiem, ir kas tāds, ko var apgūt tikai praksē. Un visticamākais - visa mūža garumā. Tomēr jāpiebilst, ka paralēli praksei, ļoti noder arī kolēģu stāsti, gan dalīšanās labajā pieredzē, gan arī klupšanas akmeņi, nepareizas izvēles vai zināšanu trūkums. Un mācīties var arī tā - starptautiskas apmācības piedāvā arī šādu iespēju. Viens no lielākajiem ”Magic in the projects” bonusiem bija lieliskā dalībnieku komanda. Starp mums bija gan ļoti pieredzējuši jaunatnes darbinieki, organizāciju vadītāji, gan arī cilvēki, kas sper pirmos soļus jaunatnes darbā. Līdz ar to mūsu resursi bija gan desmitiem gadu ilga pieredze dažādās Eiropas valstīs, gan arī jautājumi, kas pieredzējušākajiem jau sen ir aizmirsušies, tādēļ tos ir veselīgi dzirdēt no jauna. Vēl arī priecēja tas, ka šoreiz nebija pārāk daudz tā saucamo projektu jātnieku, kas ir jaunatnes darbinieki vai reizēm ar šo jomu pat nesaistīti cilvēki, kas, atklājuši programmas Erasmus+ iespējas, dodas no viena apmaksāta projekta uz nākamo, izmantojot iespēju personīgai izaugsmei, bet nedaloties savā pieredzē ar citiem un neizmantojot jaunās zināšanas un prasmes reālā darbā ar jauniešiem. Ik pa laikam tādus nākas satikt. Šajā gadījumā visi bija dziļi ieinteresēti aktivitātēs, kā arī gatavi to visu izmantot atpakaļ savās valstīs - darba vietā, ar kolēģiem, brīvprātīgi, skolās u.c. Tas priecē.

Vēl viens liels prieks un motivācija strādāt bija visas trīs apmācītājas - mani ļoti iedvesmo redzēt, kad “cilvēks ir savā vietā”, tas ir - kad cilvēks dara to, ko mīl, un viņam lieliski sanāk.

Tad ir gan dzirksteles, gan maģija.

Septembrī kopā ar kolēģiem rīkoju apmācības par to, kā stāstu stāstīšanu, radošo rakstniecību un kustību praksē balstīto rakstniecību var izmantot, mentorējot, koučojot un atbalstot jauniešus. Redzēsim, kā manas atklāsmes, iegūtās zināšanas un idejas īstenosies praksē.

 

Radi Vidi Pats projektu vadītāja

Linda Ulāne

 

Projekts "Magic in the Projects" tiek finansēts ar Eiropas Komisijas "Erasmus+: Jaunatne darbībā", kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. 

Raksts atspoguļo tikai autora viedokli.