Kontrasts

Fonta izmērs

news_show
Kreklukleitu šūšana pie Edītes Padānes

Apģērbu pārvērtības (Pār)maiņas punktā un šūšanas darbnīcā

 Apģērbu pārvērtības (Pār)maiņas punktā un šūšanas darbnīcā

Apģērbu un aksesuāru krājumi maiņas punktā mums netrūkst un visu laiku jādomā, kā tos padarīt pievilcīgus un kā tiem dot jaunu dzīvi. Tāpēc rudenī īstenojām 12 meistarklašu ciklu  ar mērķi mudināt mūsu (Pār)maiņas punkta apmeklētājus domāt radoši un no pašu nestajām mantām arī veidot ko sev noderīgu. 

Meistarklases guva lielu atsaucību un piesaistīja ne tikai līdzšinējos (Pār)maiņas punkta brīvprātīgos un apmeklētājus, bet arī cilvēkus, kas nekad pie mums nebija bijuši, pat nebija dzirdējuši par biedrību. Kopumā saņēmām vairāk nekā 50 pieteikumu, bet vidēji katrā meistarklasē piedalījās  10 dalībnieki. Būtisks aspekts meistarklašu organizēšanā bija iesaistīt to vadīšanā mūsu pašu biedrus un aktīvistus, kas ikdienā nodarbojas ar kādiem rokdarbiem, vai nu profesionāli vai hobiju līmenī un dalīties ar prasmēm, ļaujot citiem mācīties darot kopā. Tādējādi Edīte ar lepnumu varēja parādīt plašākam interesentu lokam savu patieso aizrautību ar modi un atklāt dažādus šuvējas trikus, kas apgūti gan vietējā, gan starptautiskā darba pieredzē daudzu gadu garumā. Danai bija pacietība un prasme pievērst uzmanību smalkām detaļām, īpaši veidojot dažāda veida dekorus, piemēram karodziņu virtenes, Ziemassvētku eglītes, zeķītes un zvaigznītes un dekoratīvās spilvendrānas. To visu veidojot no mūsu vecām kleitām, biksēm un pat džemperiem. Ilze Vainovska  būdama aktīva gruzīņu valodas apguvēja un citu mūsu aktivitāšu apmeklētāja, lai arī neko nešuva, mācīja mums veidot mezglus, kas noder dažādu aksesuāru veidošanai. Linda, kura vienmēr pazīstama, ka sabiedriski aktīva būtne, kas iesaistās diskusijā, ir neformālās izglītības apmācītāja un ilggadējā brīvprātīgā darbā Liepājas ieslodzījuma vietā, izrādās pēc viām šīm aktivitātēm, relaksējas tamborējot zeķes. Un visi zina, ka var adīt zeķes, bet nezina, ka var arī TAMBORĒT ZEĶES. Zeķēm bija nepieciešamas pat vairākas nodarbības. Kamēr viena grupa tamborēja zeķes, otra jau uzsāka tamborēt paklājus kopā ar Ievu, kura savu ikdienu pavada Grobiņas pieaugšo izglītības centrā. Tiesa zeķēm vajag dziju, bet paklājiem - vecus T-kreklus, vislabāk tādus bez apdrukām. Toties Agata atcerējās, ka pamatskolā bija gājusi mīksto rotaļlietu šūšanas pulciņā un pat saglabājusi piegrieztnes (30 gadus!) Lai nu kam, bet rotaļlietām pieprasījums bija pat no Nīcas. Tām labi noderēja gan mazu bērnu t-krekli, gan vecmammas samta halāts. Rotaļlietu mošķīšu darināšanā dalījās Ilze More.

Neizpalikām arī bez viesu aicināšanas, jo jau vasarā bijām noskatījuši, ka mūsu draugi Rīgas Brīvbodē nodarbojas ar Ekodruku jeb apģērbu krāsošanu ar augu lapām un ziediem un tas bija kaut kas tāds, ko mēs arī gribējām piedzīvot.

Bet nekas tik labi par darbiem nerunā, kā attēli, tāpēc piedāvājam ieskatu procesā:

  • Kreklukleitu šūšanas meistarklase ar Edīti Padāni 
  • Karodziņu virteņu darināšana kopā ar Danu Paškeviču  
  • Mezglošana kopā ar Ilzi Vainovsku 
  • Ekodruka kopā ar Janu Purmali (Brīvbode) 
  • Rotaļlietu šūšana 
  • Zeķu tamborēšana 

            

 

           

        

 

Vairāk fotogrāfijas pieejamas (Pār)maiņas punkta Facebook lapā https://www.facebook.com/parmainaspunkts 

Viena no galvenajām meistarklašu apmeklētāju atziņām bija - darīt jau var un vis kaut kas ir mēģināts, taču vienam mājās netīk un nekad nav laika, tāpēc visvērtīgākā ir tieši šāda darbošanās kopā. Kopābūšana rosina uz sarunām, dalīšanos ar dzīves aktualitātēm, kā arī jauna paziņu loka veidošanu un ideju apvienošanu. Ceram arī turpmāk aicināt interesentus nākt un rokdarboties  kopā.

Projekts “Ārā no skapja” tiek finansēts ar Liepājas pilsētas domes un  Eiropas Komisijas Eiropas Solidaritātes korpusa, kuru Latvijā administrē Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Par publicēto saturu atbild biedrība  Radi Vidi Pats.