Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Ideja par mantu maiņas un labošanas centru pulcē interesentus kopienas dārzā

Sestdien, 9.oktobrī, kopienas dārzs bija pārvērsts improvizētā mantu apmaiņas un labošanas centrā, kur notika  pasākums-diskusija “TESLA LAB REPAIR CAFE - MANTU APMAIŅA UN LABOŠANA”. Pasākuma laikā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sadarbībā ar Latvijas Atkritumu Saimniecības asociāciju(LASA), SIA “Liepājas RAS” un biedrību “Radi Vidi Pats” ar dažādu aktivitāšu palīdzību skaidroja un mēģināja iedzīvināt 3R (Reuse, Reduce, Recycle) jeb atkārtotas izmantošanas, atkritumu samazināšanas un pārstrādes principus.

Dārzā dienas garumā bija pieejamas labošanas darbnīcas, kurās pieredzējuši meistari šķietami ārā metamām lietām piešķīra otro dzīvi.   Elektroierīču labošanas darbnīcu vadīja meistars Harijs Šķila, kurš, tā vien liekas, var salabot jebko. Cilvēki bija atnesuši gan nestrādājošas elektriskās  tējkannas, gan lampas un prožektorus - tas viss tika salabots. Turpat blakus darbojās šuvēja un māksliniece Edīte Padāne, kura parādīja, ka var salabot gan saplīsušu somu un  bikses, gan kā radoši izmantot apģērbus, kas vairs nav labojami. Pārstrādes princips līdzīgi darbojās arī  paklāju darbnīcā, kurā tika rādīts un stāstīts, kā  no tekstila materiāliem, kas vairs nav izmantojami valkāšanai, ir pleķaini un izbalējuši, var radīt paklājus, paliktnīšus, grozus un citus sadzīvē un interjerā noderīgus priekšmetus.

Pasākuma apmeklētāji varēja nest sev vairs nevajadzīgas, bet citiem noderīgas lietas uz (pār)maiņas punkta un atkritumu poligona “Ķīvītes” kopīgi izveidotu pagaidu apmaiņas punktu.  Liepājnieki gan nesa dažādas labas mantas - apģērbus, apavus, rotaļlietas, gan arī paņēma sev vajadzīgas lietas. Šādi maiņas punkti vai lielāki centri arī ar mantu labošanas un sabiedrības izglītošanas funkcijām jau pastāvīgi darbojas vairākās Eiropas valstīs. Mazāki un lielāki maiņas punkti pastāv un veiksmīgi darbojas arī Latvijā. Kā arī veidojas jauni.

Atkritumu poligonā “Ķīvītes” darbojas viens no pirmajiem Latvijas mantu atjaunošanas un apmaiņas centriem, kas izvietots šķirošanas laukumā. Šāds centrs izveidots, jo poligona darbinieki pamanījuši, ka cilvēki labprāt paņem citu atvestās lietas, kas ir vēl labā stāvoklī. Lai atstātās un joprojām lietojamās mantas nebojātos laikapstākļu ietekmē, radusies ideja izkārtot mantas speciāli pielāgotā konteinerā, kur jebkurš var atstāt vēl labas, bet pašam nevajadzīgas mantas vai paņemt lietas, kas ir nepieciešamas.

Šis centrs kalpo kā platforma pilotprojekta “TESLA LAB” pētījumam par jaunu, inovatīvu pieeju pārbaudi aprites ekonomikas principu piemērošanai Latvijas atkritumu apsaimniekošanas praksē, ieviešot 3R principus.  Poligonā “Ķīvītes” darbojas arī “Nenovērtēto lietu muzejs”, kur var apskatīt dažādas vērtīgas lietas, kuras bija paredzētas izmešanai.

Mantu maiņas punkts darbojas arī Liepājā. Tā ir biedrības “Radi Vidi Pats” iniciatīva (pār)maiņas punkts, kas izveidots pirms trīs gadiem un joprojām darbojas ar brīvprātīgo dežurantu palīdzību. Punkts atrodas Juliannas pagalmā un ir atvērts divreiz nedēļā, kad uz punktu var atnest apģērbu un apavus labā stāvoklī un paņemt kaut ko sev. Tāpat Liepājā darbojas arī veikals “Otrā elpa”, kur var nodot labu apģērbu un apavus, kā arī iegādāties citu atnestās lietas. Iegūtie līdzekļi tiek izmantoti gan veikala uzturēšanai, gan arī labdarības mērķiem un citu iniciatīvu atbalstam. Noteikti pastāv vēl vairākas vietas, kas labāk zināmas konkrētas kopienas dalībniekiem, piemēram, arī Liepājas Diakonijas centrā darbojas pakalpojumu un nevajadzīgo mantu apmaiņa.

Arī Rīgā ir dažādi mantu apmaiņas punkti, kas darbojas jau ar lielāku vērienu. Biedrībai “Free Riga” pēdējo gadu laikā ir izdevies atvērt gan vairākas brīvbodes, gan remontlietu un būvmateriālu maiņas punktu. Kā stāsta remontlietu un būvmateriālu maiņas punkta koordinatore  Zane Ruģēna, šis punkts ir pilotprojekts, pēc kura parauga tiks sagatavotas vadlīnijas, lai varētu atvērt šādus punktus arī citur Rīgā un Latvijā.

Paralēli maiņas punktam un labošanas darbnīcām notika projekta OptiWaMag prezentācija un diskusija ar mērķi apspriest lietu otrreizēju izmantošanas iespējas Liepājā, mantu maiņas un labošanas centru ieguvumus un izaicinājumus un šāda centra nepieciešamību Liepājā. Diskusijā piedalījās projekta “OptiWaMag” pārstāve un atkritumu apsaimniekošanas eksperte Rūta Bendere, Remontlietu un būvmateriālu maiņas punkta, biedrības “Free Riga” un “Brīvbode” pārstāve Zane Ruģēna, Liepājas Reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Liepājas RAS” pārstāve Liene Jākobsone, biedrības “Radi Vidi Pats” un (pār)maiņas punkta pārstāve Agata Babina un darbnīcu meistari. Diskusiju vadīja moderatore un videi draudzīga dzīvesveida piekritēja Anna Paula Gruzdiņa.

Galvenās atziņas pēc diskusijas – maiņas punkti sabiedrībai un pilsētai var piedāvāt būtiskas funkcijas, kuras ceļ dzīves kvalitāti vairākām sabiedrības grupām. Visas diskusijas dalībnieces bija vienisprātis, ka šādu maiņas punktu darbībai nepieciešams pašvaldības atbalsts un izskanēja veiksmīgi piemēri, kur ar pašvaldības atbalstu maiņas punkti darbojas citviet. Kopīgi tika secināts arī tas, kādas būtu nepieciešamākās atbalsta pozīcijas, starp tām izceļot telpu nodrošinājumu. Tikpat būtiski arī rūpēties, lai iedzīvotāji būtu informēti par aprites ekonomikas principiem un ieguvumiem, tādējādi motivējot iedzīvotājus pašiem meklēt veidus, kā pagarināt lietu mūžu, tostarp labojot un tās izmantojot vairākkārt. Diskusijā uzmanība tika pievērsta arī tam, ka jābūt lielākai ražotāju atbildībai par saražoto preču kvalitāti un labojamību. Šajā tēmā sarunā tika iesaistīti arī labošanas darbnīcu meistari, lai noskaidrotu, vai tiešām visu var salabot un vai viņu pieredzē cilvēki ir ieinteresēti to darīt.

Pasākuma laikā apmeklētāji tika aicināti aizpildīt aptauju par mantu apmaiņas un labošanas centra nepieciešamību Liepājā. No šobrīd aizpildītajām anketām lielākā daļa respondentu atbildējuši, ka vēlas Liepājā šādu mantu apmaiņas un labošanas centru. Aptaujas rezultāti tiks apkopoti tuvākā mēneša laikā,  to vēl var paspēt aizpildīt elektroniski https://forms.gle/Zb28zP6Cr9egTuok6.      

Pasākums notika  projekta OptiWaMag pilota projekta TESLA LAB ietvaros.  “OptiWaMag: Atkritumu apsaimniekošanas optimizācija pilsētu teritorijās un mājsaimniecībās”  ir starpreģionu sadarbības programmas „Interreg Europe” projekts,  kas ir papildināts ar pilotprojektu “Aprites ekonomikas pieeja atkārtotas izmantošanas laboratorijas testēšanai – TESLA LAB”, ko  īsteno divi “OptiWaMag” projekta partneri – RTU (Latvija) un Kasalgrandes  pašvaldība (Itālija).

Pasākums tiek finansēts no ES „Interreg Europe” programmas pilota projekta “TESLA LAB”, kas tiek  īstenots OptiWaMag projekta, Nr. PGI06085, ietvaros.