Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Jauniešu pieredze apmaiņas projektā "STAY"

Megija:

Braucot uz projektu man nebija nekādas ekspektācijas. Braucu un domāju kā būs tā būs. Kad satiku pārējos dalībniekus no Latvijas, uzreiz kļuvām kā ģimene un bija sajūta, ka esam pazīstami jau gadiem. Nokļūstot projekta norises vietā, mazā ciematiņā kalnu apvidū, man trūka vārdu. Ainava bija apburoša. Projekta laikā iepazinos ar daudziem lieliskiem cilvēkiem no dažādām valstīm. Mēs kopā radījām mākslu, gājām pārgājienos un apguvām jaunas prasmes. Brīžiem, kad paliku viena un bija laiks pārdomām, sajutos, ka esmu kā sapnī vai esmu citā realitātē, kas ir atrauta no manas ikdienas dzīves. Ja pirms projekta man būtu bijušas kādas ekspektācijas, tad tās noteikti tiktu pārspētas.

Atgriežoties no jauniešu apmaiņas “STAY” man ir sajūta, ka esmu augusi kā personība. Iesaku ikkatram aizbraukt kādā ERASMUS+ projektā gūt vērtīgu pieredzi un jaunus draugus.

Laura: 

Dienas kad aizmirst raālo pasauli, nokļūt citā vietā, neierastā vidē, saskatīt, izbaudīt un izdzīvot ik mirkli. Viens liels un neaizmirstams piedzīvojums vien 24h attālumā no tavas dzīves vietas - autobuss, autobuss, lidmašīna, vilciens, autobuss, nu varbūt vēl pāris autobusi, un esi klāt tur, kur nekad neesi bijis, mute plata, emociju daudz. Lieliska iespēja iepazīt dzīvi Itālijas kalnu ciematiņā, kas noteikti nebūtu ierasts tūrista galamērķis. Tas šim visam piešķir patieso garšu, ļaujot ielūkoties tuvāk citas valsts kultūrā, nogaršot ēdienus, satikt vietējos iedzīvotājus un apbrīnot viņu nesteidzīgo dzīves veidu. Projekta lielākais ieguvums ir iespēja dalīties pieredzē, ar vairakiem jauniešiem no dažādām valstīm, tādējādi paplašinot savu redzesloku, gūstot iedvesmu no citu stāstiem un piedzīvojumiem, uzlādējoties ar pozitīvām emocijām, ar kopīgi pavadītiem mirkļiem kā piemēram pārgājienā ar ēzeļiem, nakšņošanu teltīs un maģiska saullēkta sagaidīšanu kāda kalna virsotnē – tas viss ļauj atklāt par sevi ko jaunu. Šis ir tikai neliels apraksts pāris vārdos, kas piedzīvots Erasmus+ braucienā, bet lielālāko daļu nav iespējams īsti aprakstīt, tas jāpiedzīvo katram pašam.

Līva: 

Erasmus+ brauciens uz Itāliju bija mans pirmais šāda veida projekts, kurā devos viena pati un to nodēvētu par pieskārienu sapnim. Itālijas ieskautajā kalnu ainavā, baudot viņu virtuvi un katru dienu veidojot mākslu, dzīvot šķita pavisam viegli un maksimāli skaisti. Iesaistijāmies arī vietējo iedzīvotāju ikdienā, uzklausot viņus, sarunājoties, kas, manuprāt, ir liels ieguvums abās pusēs, jo kalnu ciematos dzīvojošie bieži nesatiek iebraucējus.Tas ļāva viņiem saprast, ka arī vietai, kur viņi dzīvo, ir milzīga vērtība un potenciāls.

Bija ļoti liels prieks vērot, kā mūsu grupiņa ar katru brīdi kļuva atvērtāka. Milzīgs ieguvums bija kultūras apmaiņa, dalīšanās pieredzē, zināšanās, kā arī, protams, dažādu uzskatu saskarsme, kas ļāva man kā indivīdam augt un patiesi pieredzēt, ka pasaulē ir ļoti plašs kontrasts un dažādība, taču pat tad vienmēr ir rodams kaut kas vienojošs.

Ģirts:

Jauniešu apmaiņas brauciens "STAY" Itālijā bija fantastiska pieredze. Sākumā biju mazliet noraizējies, jo nācās uzņemties grupas līdera pozīciju. Tomēr satiekoties ar grupas biedriem visas raizes izgaisa – mēs sakonektējāmies tik ātri un viegli! Likās, ka esam pazīstami jau ilgu laiku. Ceļā tika pavadītas ilgas stundas, bet, kad beidzot bijām galā, varējām uzelpot. Arī kontakts ar pārējo valstu jauniešiem bija ļoti vienkāršs – es iemācījos 30 cilvēku vārdus pāris dienu laikā! Katra diena bija piepildīta un aizraujoša, tajā mirklī iedomājos, ka šādi ceļot ir daudz interesantāk, jo Tu vari iepazīt jaunus cilvēkus daudz ātrāk un vari piedalīties atraktīvās nodarbēs, par kurām jau kāds ir padomājis. Itāļu organizatori mani pārsteidza – varēja just, ka viņiem ļoti rūp mūsu labklājība, projekta temats un vieta no kurienes viņi nāk. Šis nav mans pirmais Erasmus projekts. kurā piedalos, bet droši varu teikt, ka viens no vislabākajiem!