Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

"Paradīzes dārzs"

Ap 2018. gada oktobra otro nedēļu es attapos savā jaunajā īstermiņa dzīves un darbavietā - Latinovac ciematā. Latinovac atrodas pašos Horvātijas austrumos, un tur mīt aptuveni 50 cilvēku, kā arī Eko Centrs Latinovac, kur es un vēl 9 jaunieši no Portugāles, Spānijas, Katalonijas, Francijas, Itālijas un Grieķijas strādāsim un mācīsimies vairāk par permakultūru, dabai draudzīgāku dzīvesveidu, kā arī centīsimies ciematā un tā apkārtnē parādīt nedaudz vairāk no mūsu pašu kultūras.

Brīvprātīgie dzīvoja pie ciema iedzīvotājiem. Kopā ar diviem spāņu un franču puišiem tikām izmitināti pie pašas ciemata robežas, saimniecībā, kas kalpo pat kā mini Zoodārzs. Truši, sivēni, aitas, kaķi, suņi un simtiem dažādu putnu bija tas, kas mūs mājās sagaidīja katru rītu un vakaru. Pats saimnieks, Kruno bija viens no retajiem kurš ciematā pārzināja angļu valodu un bija ļoti komunikabls. Liels pluss bija arī tas, ka viņš strādāja vīna darītavā - haha.

Ko tad mēs īsti darījām Eko centrā? Diena sākas ar brokastīm, kam seko darbs. Tas varēja būt jebkas, sākot ar zāles pļaušanu, cīņu ar kazeņu džungļiem, dārza iekopšanu, malkas gādāšanu, palīdzēšanu ciemata iedzīvotājiem, beidzot ar ciemošanos tuvākajās skolās. Tad pusdienas kam, pēc labākajām spāņu tradīcijām, visbiežāk seko siesta. Vakara programma bija izglītojoša rakstura, mācījāmies un diskutējām par permakultūru un dabai draudzīgu dzīvesveidu. Vakariņas un atpūta.

Patiesībā, braucot uz Horvātiju, es negaidīju neko īpašu, bet biju ļoti ieinteresēts tieši permakultūrā. Vispārīgi, es to nosauktu par parastu lauku dzīvi un nekāda kultūršoka man nebija, taču maniem kolēģiem gan šāda pieredze bija kas jauns. Ja sākotnēji domāju, ka es neko vispār neprotu, tad vēlāk atjēdzos, mācot citiem kā iekurt ugunskuru, skaldīt malku, spēlēt džambu utt. Daudz jauna gan neiemācījos, bet novērtēju visus dažādos cilvēkus, kurus iepazinu, viņi bija ļoti forši un ceru tikties nākotnē. Nedaudz uzzināju par permakultūru, kas mani mudina nākotnē veidot pašam savu dārzu. Un laikam vēl jāpiebilst aktivitātes ar bērniem, kas man ir jauna un noderīga pieredze.

Projekta laikā strādāju galvenokārt pie 2 darbiem. Pirmais bija ziedojumu kaste, kuru veidoju viens, otrs bija ''Ēdiena mežš'' vai ''Īpašums 80'' (es dodu priekšroku ''Paradīzes Dārzs''), kur tika un vēl tiks ieguldīts ļoti daudz darba, kas ir galvenais iemesls kāpēc nākotnē vēlos atgriezties Latinovac. Ja rakstītu visu savu pieredzi un emocijas, tad man, visticamāk, vajadzētu sarakstīt veselu grāmatu, tāpēc daudz vairāk neziplūdīšu, bet gan aicināšu visus jūs atrast savu projektu un doties brīvprātīgajā darbā - tas tiešām ir tā vērts!

Projekts “Richness In Diversity" rīkots "Erasmus+: Jaunatne darbībā” ietvaros un finansējumu saņem no Eiropas Savienības.