Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Latviešu kultūras mēnesis Itālijā

Projekta laikā ir izveidojusies skaista tradīcija - veltīt vienu mēnesi (četrus vakarus) kādai konkrētai kultūrai, kura laikā brīvprātīgie iepazīstina ar valsti, no kuras tie nāk. Līdz šim esam jau iepazinušies ar romantisko itāļu, ritmisko portugāļu un aso tunisiešu kultūru. Decembris tiek veltīts Latvijai.  

Kad pienāca laiks prezentēt Latvijas kultūru, sākumā jutāmies nedaudz samulsuši, viens otram jautājot: "Ko tad mēs varam parādīt?" Itāļu kultūra, salīdzinot ar mūsu, ir tik ļoti citādāka, bet lieta, kas mūs noteikti vieno, ir mīlestība pret ēdienu un gatavošanu. Itālijā diemžēl nav iespējams iegādāties mūsu mīļākos Latvijas produktus, tomēr šīs mazās grūtības mūs motivēja būt radošiem. Pieņēmām izaicinājumu un "izķemmējām" visus mūsu ciematiņa veikalus, līdz atradām sastāvdaļas, kas, mūsuprāt, saistījās ar mājām. Kad gatavojām vakara programmu pirmajam kultūras vakaram, sapratām, cik patiesībā daudz vēlamies parādīt un pastāstīt par zemi, no kuras nākam. Idejas smēlās pāri malām, tāpēc vienu brīdi piedzīvojām grūtības izlemt, ko tad īsti vēlamies, lai citi par mums zina. Abi atskārtām, cik ļoti mīlam Latviju un cik ļoti pēc tās ilgojamies. 

Decembris jau ir pusē un esam veiksmīgi aizvadījuši divus kultūras vakarus. Pirmajā pagatavojām latviešiem tik ļoti iemīļotos ķiplokgrauzdiņus un padalījāmies ar saldumiem, ko atvedām no mājām. Kamēr visi našķojās, atklājām interesantus Latvijas faktus, atskaņojām valsts himnu un dažus video no Rīgas, Jūrmalas un Alūksnes. Bija patiess lepnums parādīt, no cik skaistas zemes nākam. Protams, iepazīstinājām arī ar mūsu skanīgo alfabētu un kopā mācījāmies dažas frāzes, kas, iespējams, kādam no mūsu draugiem noderēs nākotnē. Aizvadījām diezgan amizantu vakaru un kopā smējāmies, dzirdot pārējos runājam latviski. Visi bija lieli malači un centās izrunāt burtus, cik labi vien varēja. Lielākajai daļai mūsu vārdu virknējumi un fonētika bija kaut kas jauns. Vakaru noslēdzām ar vienu no latviešu iecienītākajām pagalma spēlēm - "Akmentiņ, izlec!" Mūsu viesi bija sajūsmā. Labs darbiņš, kas padarīts!

Jautāsiet, kā aizvadījām otro kultūras vakaru? Pagājušo piektdienu dzīvojām tikai pa virtuvi. Pieskandinājām to ar smiekliem un skaistām latviešu dziesmām, kamēr cepām zeltaini brūnās kartupeļu pankūkas. Ak, cik daudz mēs izcepām! Tā kā krējumu šeit diemžēl nevar nopirkt, aizstājām to ar grieķu jogurtu, kas, godīgi sakot, garšoja ļoti līdzīgi. Turklāt mums ļoti paveicās, ka atradām sīpollociņus, ko pievienojām kā piedevu. Pankūkas tika notiesātas ar gardu muti, par ko abi neizsakāmi priecājāmies. Jāatzīst, ka pagatavot vakariņas 12 cilvēkiem nav nemaz tik viegli. Turklāt tā mums abiem bija pirmā kartupeļu pankūku cepšanas reize, taču paveicām to visaugstākajā līmenī. Un kas saldajā ēdienā? Nolēmām iesaistīt mūsu viesus un kopīgi gatavojām vareņikus ar ķiršu un zemeņu ievārījumu. Tas gan nav latviešu tradicionālais ēdiens, bet kaut kas jauns mūsu jaunajiem draugiem gan. Visi ir pieraduši cept gardumus krāsnī, tāpēc varat iedomāties, kāds pārsteigums rotāja cilvēku sejas, uzzinot, ka vareņiki ir jāvāra. Vērts pieminēt, ka arī tos mēs gatavojām pirmo reizi. Lai vakars būtu vēl jautrāks, mēs sagatavojām klasiskos latviešu mēles mežģus. Visi smējāmies, vēderus turēdami.

Mums priekšā vēl ir divi emocijām bagāti kultūras vakari. Varam pačukstēt, ka šonedēļ plānojam rādīt ikonisko filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Būs skaisti!