Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Augļi un ugunskuri

Projekta "Fruits and Campfires" brīvprātīgie jau ir ieradušies Gruzijā un šobrīd aktīvi darbojas ekociematā Kveda Pona.

Brīvprātīgo jauniešu komanda, kuru veido seši dalībnieki no Latvijas un seši no Gruzijas, visi kopā pavada četras nedēļas Gruzijas lauku apvidos un, ievērojot savstarpējās solidaritātes principu, kopā ar organizācijām darbojas pie ilgtspējīga dzīvesveida veicināšanas.
Pusi grupas veido sabiedrībā aktīvi jaunieši, un pusi – jaunieši ar ierobežotām iespējām, tostarp ar kustību traucējumiem un garīgās veselības grūtībām.

Gruzijā ielidojām pirms divām nedēļām naktī starp svētdienu un pirmdienu. No lidostas uz pirmo apmešanās vietu Rustavi skautu centru mēs devāmies saulei austot pār Tbilisi. Aptuveni šādā noskaņā – tveicīgā pusmiega sapnī – ir aizritējusi jau vairāk kā trešdaļa no paredzētā uzturēšanās laika Gruzijā.

Sintija, Latvija

Jaunieši no Latvijas un Gruzijas piedalās bioloģiskās saimniecības ikdienas darbā un palīdz dārzā novākt augļus un dārzeņus, veidot celiņus, tirīt apkartni un veikt citas sauszemes aktivitātes atkarībā no tā, kāda palīdzība dotajā brīdī ir nepieciešama. Daļu no brīvprātīgā darba uzdevumiem veido kārtības un ikdienas dzīves uzturēšana, galvenokārt ēdiena gatavošana un ēšana kopā, tīrīšana, trauku mazgāšana, malkas atnešana no meža ugunskuram, dušas telpu tīrīšana, atkritumu pārstrāde un kompostēšana. Projekta dalībniekiem ir arī iespēja palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem uzlabot bioloģiskās saimniecības atpūtas zonu un vakaros organizēt brīvā laika aktivitātes.

Saimiecībā, kurā kopā dzīvojam un strādājam, esam izsijājuši jau divas kompostu kaudzes un izveidojuši tām jaunu ietvaru. Esam arī vākuši būvgružus no jaunceltnes, kurā mitināsies nākotnes brīprātīgie, kam interesē lauksaimniecība. Esam izkaulējuši divus ķiršu spaiņus, savārījuši no tiem ievārījumus, sadzērušies ķiršu kompotu, izrakuši pirmo ķiploku ražu, lasījuši kolorado vaboles, ravējuši salātu dobes, pļāvuši zāli.

Sintija, Latvija

 

Projektā iesaistītie cilvēki ir radoši un aktīvi iesaistās saimnieciskajā darbībā, kas manā skatījumā nes pozitīvu ienesumu ne tikai pašai saimniecībai, bet arī mijiedarbībā starp dažādām kultūrām un zināšanām, kuras spēj pielietot gan latvieši, gan gruzīņi. Uz ielām ir bieži sastopami dažādi dzīvnieki – cūkas, aitas, govis, kazas, suņi u.c., dzīvnieki, kas rada pozitīvas emocijas un manā valstī uz ceļiem tos visus redzēt būtu diezgan neierasti.

Oskars, Latvija

 

Pēc aktivitātēm ekociematā brīvprātīgie tālāk dosies uz Ananuri kempingu un palīdzēs uzlabot tā infrastruktūru, par cik šo kempingu uzņēmējorganizācija Geogian Youth for Europe izmanto āra izglītības aktivitātēm. Jaunieši kopā ar ISCR darbiniekiem un aktīvistiem palīdzēs būvēt virvju šūpoles un ierīkot zemo virvju trases. Līdzīgi kā Ponas ciematā, viena dalībnieku uzdevuma daļa sastāvēs no ikdienas kopdzīves, tīras vides un apkārtējās telpas uzturēšanas.

 

Mūsu projekta būtība ir tajā, ka pasaulē nav cilvēku ar ierobežotām iespējām. Jā, ir grūti šķēršļi, un cilvēki uztver tos dažādi, taču tie noteikti ir pārvarami, jo dzīvē nav nekā neiespējama, un mums ir jātiecas pretī šai apziņai. Šis projekts mums ir ļāvis mest izaicinājumu šķēršļiem, kuri ir pārvarami ar savstarpējā atbalsta palīdzību, kā arī devis iespēju iepazīt interesantus cilvēkus, būt atvērtiem, neatteikties no palīdzības. Šis projekts pierāda, ka tādu ierobežotu iespēju nemaz nav!

Eva, Gruzija


 

Projekts "Fruits and Campfires" tiek finansēts ar Eiropas Komisijas programmu “Eiropas Solidaritātes Korpuss”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Raksts atspoguļo tikai autoru viedokli.