Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Ko mēs elpojam?

Novembra pēdējā piektdienā sarunājāmies par gaisa kvalitāti Liepājā, dzirdējām vairākas cilvēku bažas un sūdzības, taču kā būtisks aspekts parādījās neziņa, kā rīkoties, ja šķiet, ka ar gaisu pilsētā nav īsti lāgā. Veicām apkopojumu par dažādiem jautājumiem, kā arī atbildes uz tiem, balstoties mūsu sarunā ar domes priekšsēdētāju Jāni Vilnīti.

Ventas un Tukuma ielu apkārtnē iedzīvotāji saskaras ar dīvainu un nepatīkamu smaku, kas, kā noskaidrojies, ir periodiska. Kā rīkoties, ja smaka atkal parādās?

Saskaroties ar smakām jebkurā pilsētas vietā, ieteikums ir sazināties ar Valsts vides dienesta Kurzemes reģionālo vides pārvaldi, zvanot uz tālruni 63424826 vai 26338800 (darbojas visu diennakti). Tāpat iedzīvotāji aicināti arī izmantot aplikāciju http://www.videssos.lv/.

Oskara Kalpaka ielas iedzīvotāji ilgstoši saskaras ar smakām un biezu putekļu kārtu uz logiem, palodzēm, kokiem, automašīnām utt. Līdzīgas sūdzības ir arī Ziemas ostas tuvumā dzīvojošajiem iedzīvotājiem, arī pilsētas centra pusē, ja iegriežas Ziemeļu vējš.

Vai tuvāko termiņu attīstības plānos ir iestrādāti noteikumi ostas kravu pārkraušanai slēgtā veidā un kontroles mehānismi, kas spētu to nodrošināt, un atsevišķu putekļu daļiņu analīzes?

Gaisa monitoringu saskaņā ar normatīvajiem aktiem veic Latvijas vides ģeoloģijas centrs.Indikatīvu gaisa monitoringu veic Valsts vides dienests un arī Liepājas Speciālā ekonomiskā zona (SEZ) ar savām putekļu monitoringa iekārtām. Liepājas pilsētas pašvaldība ir uzsākusi gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmas izstrādi un tās ietvaros tiks veiktas atsevišķu putekļu paraugu analīzes. Šajos rajonos dzīvojošajiem cilvēkiem konkrētu situāciju un problēmu gadījumā ir iespēja sazināties ar SEZ Drošības, aizsardzības un vides daļas vadītāju Kasparu Poņemecki (tālrunis: 26141920, e-pasts: kaspars@lsez.lv)

Iedzīvotājiem tapis zināms, ka LSEZ SIA “Laskana” iecerējuši ostā pārkraut organisko mēslojumu nefasētā veidā.

Vai pašvaldība šī uzņēmuma ieceres ir analizējusi un, kāda ir pašvaldības attieksme pret to?

Liepājas pilsētas pašvaldības administrācija ir izskatījusi LSEZ SIA Laskana” iesniegumu par atļaujas saņemšanu jaunu produktu pārkraušanas veikšanai, tai skaitā par organiskā mēslojuma pārkraušanu un ir sniegusi viedokli Valsts vides dienstam, kurš savas kompetences ietvaros pieņem lēmumus par piesārņojošās darbības atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu. Pamatojot savu viedokli ar starptautisko regulu noteikumiem un nacionālās likumdošanas tiesību aktiem, pašvaldība ir norādījusi, ka ir pārāk daudz neskaidrību par jauno produktu – organisko mēslošanas līdzekļu pārkraušanu kā beramkravu, jo pastāv reāla iespēja nekontrolējamas smaku izplatības diskomforta radīšanai pilsētā. 

Iedzīvotāji satraukušies, ka LSEZ SIA DG Terminālis” plāno pārstrādāt Liepājas teritorijā gumijas riepas. Kāds ir pašvaldības redzējums šajā situācijā? Vai kļūsim par atkritumu pārstrādes centru vai virzīsimies uz kaut ko zaļāku un inovatīvāku?

Liepājas pilsētas domes Vides komisija ir izvērtējusi LSEZ SIA DG Terminālis” sniegto informāciju par plānoto procesu, kas ir bijusi ļoti vispārīga un nepilnīga, ieskaitot informāciju parnolietoto riepu izcelsmi. Izvērtējot vispārpieejamo informāciju par atkritumu pārstrādes pirolīzes tehnoloģiju, kā arī, analizējot līdzšinējo Latvijas pieredzi, uzņēmumam tika sniegta atbilde, norādot, ka piedāvātā atkritumu pārstrādes metode nav pilnīga un tā nemazinās kopējo atkritumu slodzi uz apkārtējo vidi.

Šā gada 24. septembrī Vides pārraudzības valsts birojs ir pieņēmis lēmumu Nr. 5-02/14 par ietekmes uz vidi novērtējuma (turpmāk – IVN) procedūras piemērošanu, kas nozīmē, kafaktiski ir uzsākta IVN procedūra, kuras gaitā detalizēti jāizvērtē paredzētā darbība, tās iespējamā ietekme uz vidi un cilvēku veselību un paredzētās darbības ietekme kontekstā ar esošo uzņēmuma darbību, kā arī citi ar paredzēto darbību saistītie aspekti. Pašvaldība iesaistās visos IVN posmos, sniedzot savus priekšlikumus un vērtējumu par IVN gaitā izstrādātajiem dokumentiem, tai skaitā IVN programmas izstrādāšanai, kuru sagatavo Vides pārraudzības valsts birojs. 

No biedrības puses varam piebilst, ka arī turpmāko jautājumu gadījumā, kas saistīti ar vides un gaisa kvalitāti Liepājā, varam palīdzēt risināt. Esam pieejami e-pastos, turklāt turpinām sarunu vakaru ciklus, kuros arī neatkarīgi no temata, var runāt par jautājumiem, kas aktuāli tieši šobrīd. Aicinām ņemt vērā J. Vilnīša un viņa komandas sniegtos ieteikumus, jo īpaši par pieejamajiem speciālistiem, kas var palīdzēt konkrētajos gadījumos krietni ātrāk par mums. Paldies visiem, kas aktīvi iesaistās pilsētas dzīvē un interesējas par savu un apkārtējo iedzīvotāju drošības jautājumiem.

Vēlreiz atgādinām, ka saskaroties ar smakām jebkurā pilsētas vietā, ieteikums ir sazināties ar Valsts vides dienesta Kurzemes reģionālo vides pārvaldi, zvanot uz tālruni 63424826 vai 26338800 (darbojas visu diennakti). Tāpat iedzīvotāji aicināti arī izmantot aplikāciju http://www.videssos.lv/.

Projektu ”Radi Liepāju pats” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.