Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Kā mums iet ar sarunām?

Sarunas vienmēr saistās ar cilvēku satikšanos vienā telpā vai atklātā laukumā, kas nav arī pārāk plašs, lai būtu iespēja citam citu sadzirdēt. Šajā rudenī esam uzsākuši sarunu vakaru ciklu – katra mēneša pēdējā piektdienā “tiekamies”, lai pārrunātu kādu liepājniekiem aktuālu tematu un, liekot galvas kopā, izdomātu, kā problēmas risināt vai, kam vaicāt pēc padoma. Satikšanās to klasiskajā izpratnē gan ir izpalikušas, jo situācija ar vīrusu ir tāda, kāda tā ir. Tomēr sarunām tiešsaistē “pieslēdzas” daudzi cilvēki un, kas iepriecina – tie ir gan biedrībā zināmi, gan pilnīgi jauni interesenti.

Mums patīk sarunu vakaru formāts, jo tas ir vienkāršs un neprasa lielus resursus nevienai no iesaistītajām pusēm. Pagaidām ir nepieciešams tikai laiks, interneta pieslēgums un kāda ierīce, ar kuras palīdzību attālinātajā sarunā piedalīties. Un varbūt pat attālinātai sarunai ir arī savi plusi – cilvēki bieži vien ir slinki un ierasties uz kādu pasākumu pēc darba nemaz nevēlas. Savukārt tagad, pat esot mājās un gatavojot vakariņas, ir iespēja ieslēgt savu datoru un ar “vienu ausi klausīties”. Jāatzīst, ka šā brīža situācijā daudziem cilvēkiem komunikācija ar līdzcilvēkiem un iesaistīšanās kopienas dzīvē ārkārtīgi pietrūkst. Iespēja vismaz reizi mēnesī vērot liepājnieku sejas šaurajā zoom ekrānā arī ir patīkama.

Bet nu vairāk par to, ko jau esam pārrunājuši un, kas vēl priekšā. Esam sapratuši, ka cilvēkus ļoti daudz uztrauc vides un dabas jautājumi. Tā piemēram, pēdējā sarunu vakarā apspriedām gaisa kvalitāti Liepājā. Par šādu tematu iepriekš bija nobalsojuši paši liepājnieki. Jautājumi par gaisa piesārņojumu variēja no ziņām par nepatīkamām smakām atsevišķos Liepājas rajonos, līdz gaisa piesārņojuma mērītāju neesamībai un ostā pārkrauto preču atbilstībai iedzīvotāju drošībai. Ļoti patīkami, ka par sarunu vakaru uzzinājis no medijiem, tam pieslēdzās arī pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis. Uz daudziem jautājumiem viņš jau paspēja sniegt atbildes, citi prasīs ilgāku iedziļināšanos, taču par visu mēs informēsim un stāstīsim tālāk. Un, ja būs nepieciešams – runāsim vēl. 

Novembrī mēs tiešsaistē vēl paspējām satikties ar grupiņu Karostas aktīvistiem – cilvēkiem, kuriem interesē kopienas dzīve Liepājas mikrorajonos. Pēc brauciena uz Siguldas kopienas dārzu, kad par to plašāk informējām sabiedrību, ar mums sazinājās kāds uzņēmējs, kurš iegādājies īpašumu Karostā, skaistā, kultūrvēsturiskā vietā un par urbāno dārzu domā līdzīgi kā mēs. Sarunas gaitā noskaidrojās, kas darāms tālāk – tikšanās dzīvē, zīmēšana, plānošana, vietējās sabiedrības iesaistīšana un daudz kas cits. Ceram, ka līdz ar pavasari, Karostā rosību sāks pilsētvides entuziasti, skolēni, sirmgalvji, ģimenes ar bērniem un daudzi citi, kuru rokas un domas iegrims kopīga pilsētas dārza veidošanā. Bet arī par to būs vēl stāsti.

Tuvojas Ziemassvētki, savādāki nekā citus gadus. Un tomēr aicinām saglabāt tās vērtības (nemateriālās), kas nekādos apstākļos nemainās, kurām sekot un uz kurām paļauties – kopības veidošana, sirdsiltums, atklātība, drosme un līdzcilvēku atbalstīšana, sarunas. Un, jā, arī pilsoniskais aktīvisms, bez kura mēs kā sabiedrība diez vai spētu virzīties pretim labajam.

Ilze

Projektu ”Radi Liepāju pats” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.