Kontrasts

Fonta izmērs

news_show

Atskats uz dzīvo bibliotēku

Ar tēju, siltu pledu vai katrs ar to, kas liek justies ērti – sestdien 15. janvārī “iekāpām” grāmatu pasaulē, lai lasītu cilvēkus. Sešus cilvēkus, kuru piedzīvojumi, aizrautība un pieredze varēja kļūt noderīga un iedvesmojoša jebkuram no mums pārējiem, klausītājiem.

Dzīvajā bibliotēkā, kuras nosaukums bija “Cilvēks. Kopiena. Pārmaiņas” piedalījās

Daina Vanaga – biedrības “Ziemupīte” dibinātāja un aktīviste. Grāmatas nosaukums: “Cik maksā brīvprātība?”

Daina savā stāstā dalījās gan ar sāpīgām atziņām, gan mirkļiem kuru dēļ vērts turpināt iesākto. Dzīve laukos, komunikācija ar vietējiem cilvēkiem un to attieksme, kas bieži vien ir pasīva, daudz lika domāt par “gatavo”, kas bieži tiek cilvēkiem ielikts rokās – vairs netiek novērtēti citu pūliņi, brīvprātība un milzīgais ieguldītais darbs. Tomēr Daina turpina un rosās biedrībā “Ziemupīte” un nenokar degunu. Viņas stāsts plašākā mērā būs dzirdams 3. februārī 18:00 https://fb.me/e/To7HB4B8 .

Juris Dilba – cilvēktiesību aktīvists. Grāmatas nosaukums: “Kā sadzirdēt 800 valodas”. Juris mēģināja ieskicēt savus piedzīvojumus un pieredzēto pirms daudziem gadiem, kad devās brīvprātīgajā darbā uz Papua Jaungvineju. To, ka tā ir pilnīgi cita pasaule gan kultūras, gan cilvēku uztveres, ekonomiskā un sociālā jomā, ātri sapratām un kāri tvērām katru Jura izklāstīto detaļu. Tomēr laika trūkuma dēļ stāstu līdz galam neuzzinājām (vai to vispār iespējams uzzināt līdz galam?), tāpēc arī Juris tuvāko nedēļu laikā būs klausāms atsevišķā pasākumā līdzīgi kā Daina.

Maija Jankovska – Kurzemes NVO centra projektu vadītāja, Demokrātijas festivāla organizatore. Grāmatas nosaukums: “50 demokrātijas nokrāsas”.  Maija dalījās pieredzē par to, kā ir cīnīties par demokrātiju mūsdienu pasaulē, lai tā neizzūd, kā ir veidot festivālu un pulcēt līdzīgi domājošos ap sevi nelielā Latvijas pilsētā Kuldīgā. Lūk, spilgta atziņa no kāda lasītāja atsauksmes: “Ir mežonīgi jāstrādā, lai demokrātiju būvētu, mācītu, iedzīvinātu, bet arī tad, kad demokrātija ir “gatava”, darbs nebeidzas”. Maijas paplašinātais stāsts būs klausāms 9. februārī.

Sandris Ādminis – Dzīvnieku tiesību aizstāvis. Grāmatas nosaukums: “Divdesmit bezGaļības gadi”. Sandra stāstījums, cik man nācies dzirdēt, vienmēr ir personisks, taču viegls, ar humora devu, kur tā nepieciešama un lielu sirsnību pret tematu, kam viņš vērš uzmanību. Vai tas ir skolnieks, kurš rosās skolas pagrīdes avīzē, rakstot rakstus par veģetārismu, vai tas ir dzīvnieku organizācijas dibinātājs vai miermīlīgas “atvadīšanās” no dzīvniekiem pie lopkautuvēm akcijas organizētājs, stāsts vienmēr ir dziļš, kurā virmo humānisms un, kuru ne tik bieži var sajust ikdienā.

Ilze Vainovska – mezglu meistare, kura piedāvā oriģināltehnikā iemezglotus, neapstrādātus, Liepājas pludmalē iegūtus dzintarus. Grāmatas nosaukums: “Dzintara mezgls”. Ilze lasītājus iepeldināja dzintara jūrā, lai tie meklētu savas mūžības un dzīves nepieciešamās sastāvdaļas. Lasītāji taustījās un dažs noteikti uztaustīja to savu stīgu, kurai sekot. Ārkārtīgi mierīga un meditatīva lasītava bija pie Ilzes.

Kaspars Lielgalvis – mākslinieks, laikmetīgās mākslas un kultūras vietu kurators. Grāmatas nosaukums: “Kā es izveidoju mākslas centru”.  Balstoties uz lasītāju atziņām, vēlos izcelt vienu konkrētu: “Krīzes nāk un iet, bet jādara tas, ko liek sirds.” Kaspars stāstīja, kā pēc finanšu krīzes 2008. gadā no uzņēmēja sāka tapt par mākslas centra vadītāju. Vērtīga pieredze citiem, kas šaubās un baidās sekot savām interesēm un aicinājumiem.

Zemāk esam pievienojuši vairākas atziņas, ar kurām dalījās lasītāji/klausītāji, katram šī dzīvā bibliotēka iemācīja vai atgādināja, ko savu;
"Stāsta laikā radās skudriņas, zosāda un teju asaras acīs, ļoti aizkustināja. Vienlaicīgi veicināja domāšanu, kā atbalstīt, palīdzēt, noziedot?" (Par Dainas stāstu)

"Prieks bija redzēt un saklausīt! Ilze ir labs piemērs, kā jādzīvo, jājūt jādarbojas, jābūt atbildīgam un jāizdara savas izvēles." (Par Ilze stāstu)

"Raisīja domas par to, kā panākt, lai demokrātiju ierauga un saprot ikviens." (Par Maijas stāstu)

"Pilnveidot to, kā mēs pret dzīvniekiem izturamies – tas man šķita ļoti vienkārši un trāpīgi teikts. Ļoti ļoyi iedvesmojoši un tajā pašā laikā vienkārši un cilvēcīgi." (Par Sandra stāstu)

Katrs no dalībniekiem būs dzirdams vēl vienu reizi, dažiem jau zināmi datumi, kad vakarus varēsim veltīt konkrētajai grāmatai, par citiem aicinām sekot līdzi mūsu facebook lapā, kā arī mājaslapā.

Ilze

Bloga ieraksts veikts projekta "Radi Liepāju pats" ietvaros, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

RadiLiepājuPats